I låret finner vi mye av biffkjøttet på en hjort. Det meste av dette er supermørt kjøtt på nivå med ytrefiletet.
Her er en liten beskrivelse og noen måter å bruke de forskjellige stykkene på.
Mørbradbiff
Et særdeles mørt lite kjøttstykke som gjerne kan helstekes. Vær oppmerksom på at det er en sene i mørbraden. Denne kan skjæres ut før eller etter steking ved oppdeling før servering.
Rundbiff /lårstek
Denne består av flere muskler og leveres vanligvis som surret stek. Den kan med fordel også brukes til biff. Ta av nettet og renskjær ved å føge naturlige deler i muskelene og del i småbiffer. Se også beskrivelse av bogstek lengre ned.
Bankebiffen
Bankebiffen fra en hjort er utmerket biffkjøtt. Her går muskelfibrene diagonalt og det er viktig å skjære på tvers av disse. Bankebiffen varierer litt i tykkelse så det kan være lurt å dele den opp i flere stykker (2-3) om du skal helsteke slik at ikke de tynneste delene blir gjennomstekt lenge før resten. Eller så er det supert å skjære opp biffstykker og steke som biff.
Flatbiffen
Flatbiffen er et stort fint kjøttstykke. Den består av to muskler i tillegg til lokket. De to musklene som utgjør flatbiffen er ulike i størrelse men kan stekes sammen eller hver for seg eller del opp i passelige biffstykker. Den minste muskelen er den møreste.
Lårtunga.
Fra hjort er denne også relativt mør. Har du fått kjøtt som ikke er frosset så anbefales å mørne denne lenge før frysing. Med god tilbereding og hvile kan du lure hvem som helst med at dette er filet. Mange velger også å grave eller speke denne med stort hell.
Skanken
Dette er meget smakfull kjøtt men krever lang tilberedningtid. Hjorteskank med rotmos er en klassikker. Kan også spekes.
NB! Slaktere tar også ut «skanken» eller leggen fra framfot , og denne er også merket skank . Denne er senete og kan se litt mere uhåndterlig ut. Ta deg jobben med å sage denne i skiver så kan du lage klassikeren "Osso Buco". Dette blir en meget smakfull rett av hjortelegg.
Slike biter kan også passe til langtidskoking i gryte eller suppe. Uansett tilberedning så krever skanken av både for, og bakfot lang steketid- mange timer.
Generelt for alle biffstykkene
Alle de store biffstykkene og steker kan selvfølgelig også skjæres i terninger om du skal lage en stor hjortegryte med biffkvalitet , de kan skjæres i små strimler til skav, biffsnadder eller wok. Hva er vel enklere en å wokke litt hjortekjøtt og gode grønnsaker til middag en stressende hverdag? Det er bare å prøve seg fram.
Bogen
Kjøttdeigen av hjort er mager og innholder lite fett. Kjøttdeigen vi leverer eer helt uten tilsetninger eller vann. Den kan brukes til alt som annen kjøttdeig brukes til så her er det bare fantasien som setter grenser. Lasagne , Taco, Spagetti bolognese er vel typiske bruksområder mange bruker kjøttdeigen til i det daglige. Hjortekjøttdeig fungerer utmerket til dette.
Hjorteburger
Ren hjorteburger kan lages av ren kjøttdeig. Tin opp kjøttdeigen like før tilberedning. Form passe store burgere og ha på godt flaksalt. Stek i mye brunet smør og øs stekesjyen over underveis. Periodstek gjerne når de er brunet. La de hvile godt. Prøv deg litt fram - det er viktig de ikke stekes tørre , men med litt øving finner du din egen vri og steketid på dette og får til saftige burger . Ha gjerne knust hvitløk i smøret du øser med.