Tining av frosset kjøtt 

Du trenger ikke forberede en middag med frosset kjøtt dagen i forveien. Beste måten å tine frosset kjøtt på er å tine det i kaldt vann.    

Fyll opp i utslagsvasken eller et kar med vann og legg i det embalerte kjøttstykke rett fra fryseren.    Størrelse på kjøttet og vannvolum/temp avgjør tinetiden.  Store stykker tar noen timer. Haster det bruk lunkent /varmtvann.

3. Så snart det er tint ta det ut av emballasjen og tørk det.  la det bli romtemperert og det klart til steking.  

Steking

Før steking er det viktig å ta kjøttet ut av pakka, og tørke av fuktighet /kjøttsaft fra pakka og la det ligge luftig.

Helstekte fileter, hele biffer og steker

Det finnes  mange gode måter å tilberede kjøtt på og det er bare å prøve seg litt fram. 

 Her er en ganske trygg metode som et utgangspunkt :
Renskjær org trim filetet for hinner. Krydre med salt og pepper+ ev urter
Brun i god og varm panne med olje og meirismør , og gjerne et par fedd grovknust hvitløk . krydre event  hakkede krydder/ urter etter eget ønske og øs over stekesjy underveis.

Stek i stekeovn på feks 180 grader til rett kjernetemp.   Øs  over litt stekesjy underveis her også.  

For store steker av Bog eller lår tilsett litt vann 6-7 dl (event buljong/kraft)i bunn av forma og lag sjysaus av dette etterpå.

Anbefaler ca  56 -60grader for medium.   Bruk termometer om du er usikker.  

Med litt erfaring så kjenner du at det er riktig spenst i kjøttet. 


 La steken hvile.    DETTE ER VIKTIG og gjelder nesten uansett hva og hvordan du steker .  En stor steik trenger minst  30 minutt , men la også små biffer hvile en god stund.   Temperatur og saft fordeler seg i kjøttet.   

Hjortekjøtt er magert så vær varsom så det ikke blir stekt for lenge.   kjøttet bør ikke stekes tørt og grått.

Ta vare på kraft fra panne og ovnssteking.
Panna kokes ut med vin eller vann. Kok til konsentrert kraft og tilsett dette i sausen enten det er hjemmelaget eller pose saus. Det er enkelt og løfter enhver saus . 

Mørning av kjøtt

Har du fått ferskt kjøtt vær klar over at kjøttet modner og mørner seg videre i vakumpakken så lenge det ikke er frosset. Når du mottar en pakke. Spør gjerne etter slaktetidspunkt og råd om videre mørning.

For en hjort så kan det godt være det vil være en gevinst om du lar det ligge i kjøleskapet en stund før du fryser det. Dette gjelder de styknignsdelene som brukes som biff og stek osv. Kjøtt som skal kokes , skanker eller grytekjøtt som tilberedes over med lang steketid kan være greit å legge rett i fryseren. Kjøttdeig bør også rett i fryseren om den ikke allerede er frosset.