Hjortekjøtt har en rund og mild smak, og behandlet på rette måten er kjøttet mørt og saftig. Dette er et av våre mest anvendelige kjøttyper og er velegnet til både steking i panne og ovn, grilling, i wok, samt i gryter, karbonader og patéer. 

Mørhet
Mørheten er en av de viktigste egenskapene til kjøttet. Mørheten påvirkes av dyrets alder, kjønn og stressnivå ved slakting, samt temperatur under møringsprosessen. Mørheten i kjøtt fra den norske hjorten kan derfor variere fra helt seigt til helt mørt.  I hjorteoppdrett er det lett å ha kontroll med prosessene som påvirker mørheten. Det er viktig å merke seg at de ulike stykningsdelene har ulike egenskaper og derfor egner seg til forskjellige formål (for eksempel mørbrad som grillet biff, lårtunge som langtidsstekt roastbiff, eller skanken til speking).  Tilbredingen påvirker også mørheten, og magert viltkjøtt blir fortere tørt enn for eksempel svin og storfe dersom det stekes hardt. Anbefalt kjernetemperatur for hjortekjøtt er 55-58°C. Da er kjøttet lyst rosa og saftig. 
 
Helsekjøtt
Hjortekjøttet har kyllingens magerhet og kaloriinnhold, laksens omega-3 og hjortens vitaminer og milde gode smak. Det lave fettinnholdet gjør at hjortekjøttet ikke harskner like lett som annet kjøtt, og er svært lagringsdyktig. I den grad hjorten lagrer fett, skjer dette hovedsakelig utenfor muskulaturen. Dette fettet er ”tørt” og lite egnet i matlaging. Hjortekjøtt er en utmerket B-vitaminkilde (både riboflavin og B-12) og er også rikt på mineralene jern og sink. Hjortekjøtt inneholder få allergener, og inngår derfor som proteinkilde i diettprogram for folk som er  allergiske eller intolerante mot andre typer kjøtt. 

Gravide anbefales å steke alle typer rødt kjøtt godt før det nytes .
 
Hva er viltsmak?
Dersom kjøtt fra hjort, dåhjort, rådyr eller elg er behandlet på en skikkelig måte, vil det ha en mild smak. Den utpregete viltsmaken som er både elsket og hatet, kan komme av dårlig behandling av kjøttet i felt, og er ikke et kvalitetstrekk. I brunsten er selv et hårstrå fra en bukk nok til å sette smak på hele slaktet. Kjøtt fra hjorteoppdrett er hovedsakelig fra 1,5 år gamle dyr, og kjøttet er håndtert under kontrollerte forhold. Sjansen for kvalitetsforringelse er derfor minimal i forhold til i en jaktsituasjon.